LookZ BlogZ

Alles wat je altijd al wilde weten!

Wat te doen tegen vet haar? Lees onze 10 tips

Hoe ontstaat vet haar precies?

Kort gezegd: Over ons hele lichaam bevinden zich haren en daarmee ook openingen in onze huid. Bij deze openingen zitten talgklieren of vetklieren. Deze klieren produceren talg, omdat het de huid gezond houdt alsook beschermt tegen infecties en bacteriën. Het aanmaken van talg is dus een natuurlijk proces om het lichaam gezond te houden. 

Soms beginnen de talgklieren meer talg te produceren dan normaal. En op momenten als deze ontstaat een vette hoofdhuid, met als gevolg vette haren. In elk geval is het haar sneller vet.

 

Oorzaak vet haar

Maar hoe komt het dan dat je hoofdhuid meer talg produceert? Hier zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen:

Je hebt het geërfd.

Je hebt stressvolle periode.

Je menstrueert.

Je bent in de pubertijd aangekomen.

Je bent zwanger geworden.

Je bent in de overgang.

De temperatuur gaat omhoog.

Je eet teveel vet eten.

Je kunt er vaak wat aan doen, maar niet altijd. In de pubertijd, tijdens de zwangerschap en tijdens de overgang is er bijvoorbeeld veel minder aan te doen, omdat hormonen de oorzaak zijn van het probleem. Je kunt vet haar dan wel wat reduceren, maar nooit volledig uitsluiten. Dat neemt niet weg dat er voor sommigen wel een oplossing is. En soms is het ook een kwestie om haar er minder vet uit laten zien.

 

10 Tips tegen vet haar!

Hieronder vind je 10 tips tegen vet haar. Sommige tips zijn wat makkelijker toe te passen dan andere, maar ze dragen allemaal bij aan dezelfde doelen: vet haar voorkomen, vet haar bestrijden of vet haar verbergen!

 

1. Douche met een lagere temperatuur

Er zijn een aantal oorzaken voor een hogere talgproductie (en dus vettig haar). Één daarvan is een hoge temperatuur. Waarschijnlijk heb je in de zomer ook meer last van vettig haar. 

Hoe dan ook, door met een lagere temperatuur te douchen verminder je de talgproductie op je hoofdhuid. Wederom een effectieve manier om vette haren te voorkomen.

 

2. Was je haar niet te vaak

Wat de meest waardevolle tip is, is je haar niet te vaak wassen. Minimaliseer dit tot 2 of 3 keer per week. Wanneer je je haar vaak wast, verwijder je de natuurlijke vetten (zoals talg) van je hoofdhuid. Hierdoor wil je hoofdhuid weer meer talg aanmaken. Je raadt het al: dit maakt je haar weet vettig, waardoor jij wéér je haar wil wassen. Zo kom je dus in een vicieuze cirkel terecht. 

Probeer je haar dus niet vaker dan 2 of 3 keer per week te wassen om vet haar te bestrijden. En door praktijkervaring weten we heel goed dat het niet makkelijk is om van dagelijks haren wassen naar 2 of 3 keer in de week te gaan. Maar je zult snel genoeg merken dat je haar uiteindelijk minder snel vet wordt.

 

3. Niet je hoofd masseren!

Een hoofdmassage stimuleert de bloedsomloop. En een goede doorbloeding stimuleert talgproductie. Conclusie? Masseer je hoofdhuid niet! Hierdoor krijg je snel vet haar. Dat geldt voor zowel een ontspanningsmassage als onder de douche. Breng je een shampoo aan? Doe dit dan zoveel mogelijk zonder de hoofdhuid te masseren om zo vet haar te bestrijden.

 

4. Spoel shampoos en conditioners goed uit

Zorg er altijd voor dat je shampoos en conditioners goed uitspoelt. Het achtergebleven residu maakt je haar niet per se vetter dan zonder residu, maar je haar oogt er wel sneller vettig door. Door shampoos en conditioners goed uit te spoelen, wordt ogenschijnlijk vet haar voorkomen!

 

5. Breng een conditioner alleen aan op de haarlengten en punten

Let op dat je de conditioner voornamelijk in de lengten en punten aanbrengt. In deze delen van je haar is de meeste verzorging nodig. Op deze manier hoef je je hoofdhuid niet te masseren én voorkom je dat residu achterblijft. Hierdoor voorkom je daadwerkelijk vettig haar én je voorkomt dat het er vet uitziet.

 

6. Gebruik de juiste shampoos en conditioners

Om vet haar te bestrijden kunnen sommige mensen het beste een gewone, mildere shampoo en conditioner gebruiken. De truc is om met deze minder vaak je haar te wassen, zodat je hoofdhuid niet gedwongen wordt om meer vet te produceren. 

Maar er zijn ook speciale shampoos en conditioners. Vaak reinigen deze shampoos net wat beter en hebben de conditioners een wat mildere werking. Ofwel, de shampoos halen net wat meer vet weg en conditioners conditioneren je haar met minder siliconen. Dit maakt je haar weer minder vet. Ook hier geldt: niet te vaak wassen! 

Welke optie het beste voor jou is, vraag ons om advies.

 

7. Haal je handen niet door je haar

Bij lang haar of een lok op je voorhoofd, ben je snel geneigd om het haar uit je gezicht te halen. En dat doe je natuurlijk met je handen, die vaak vet zijn. Door deze handeling meerdere keren op een dag te doen, krijg je snel vet haar. 

Probeer dus van je haar af te blijven, zet lang haar eventueel vast met een klem of elastiek en fixeer je nonchalante haarlok met haarlak. Ook zo kun je vet haar voorkomen.

 

8. Borstel je haar niet te vaak

Er wordt niet altijd aan gedacht, maar ook als je je haar borstelt masseer je vaak je hoofdhuid. Met name als de pennen, haartjes of bolletjes van de haarborstel over je hoofdhuid strelen. Bovendien verspreid je met een haarborstel de oliën over je haar. 

Dit hoeft niet per se slecht te zijn. Maar je brengt de vetten wel naar het oppervlak van je coupe, waardoor deze er vetter uitziet.

  

9. Kussensloop verschonen

Een simpele manier om vet haar te bestrijden is het regelmatig verschonen van je kussensloop. Doordat je 's nachts lekker met je hoofd in je kussen ligt te woelen, verspreiden vetten en residu van je hoofdhuid zich keer op keer in je kussensloop. 

Iedere nacht komt je haar hier weer mee in aanraking, waardoor vetten en residu je (vaak nét gewassen en schone) haar weer vet maken. Om vet haar te bestrijden, kun je dus proberen je kussensloop vaker te vervangen.

 

10. Draag je haar vast. Ook tijdens het slapen!

Haar wordt vet omdat het talg van je hoofdhuid oppikt wanneer je haar er langs glijdt. 

Je begrijpt dat als je je haar in een knot of staart bindt, deze wrijving minder plaatsvindt. Ook op deze manier kun je vet haar bestrijden. 

En het samen dragen van je haar kun je ook het beste 's nachts doen. 

Er vindt dan niet alleen minder wrijving plaats met de hoofdhuid, maar ook met je kussensloop.

 

Slotwoord

Helaas moeten we benadrukken dat bovenstaande tips tegen vet haar niet bij iedereen zullen helpen. Daar zijn de verschillende oorzaken en combinaties van factoren vaak de oorzaak voor. Je kunt de tips tegen vet haar in ieder geval uitproberen en kijken wat voor jou werkt. Kom je er zelf niet uit? Vraag het ons, wij helpen je graag!